Hoe houden organisaties de innovaties bij die essentieel zijn voor de ideale digitale werkplek

Hoe houden organisaties de innovaties bij die essentieel zijn voor de ideale digitale werkplek

Inhoud onderzoek

De definitie van een goede werkplek is simpel: het moet aansluiten bij de werkzaamheden, gebruiksvriendelijk en veilig zijn. Zeker als het complexe werkplekken betreft, zoals bijvoorbeeld in de zorg, de logistiek en bij financiële instellingen. Daarbij is het van belang dat men toegang heeft tot de juiste data en benodigde applicaties, dat deze altijd, overal en op elk device te bereiken zijn, op een veilige manier en het liefst ook faciliteert in de mogelijkheden om samen te werken.

De taak voor het IT-team is duidelijk. Werkt het niet zoals het zou moeten? Dan ben je als IT-afdeling al te laat, want de gemiddelde medewerker gaat niet wachten, maar vindt een manier waardoor het voor hem/haar wel werkt. Maar of je daar als IT’er blij van wordt, is maar de vraag…

Dat is misschien nog niet het ergste, want de volgende cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek blijkt dat slecht werkende IT een medewerker in Nederland zo’n 5 uur per week kost. Daarbij in ogenschouw genomen dat de gemiddelde Nederlander 31 uur werkt [bron: CBS], is dat een schrikbarend hoog percentage. Daarbij kan slechtwerkende IT een reden zijn voor een medewerker om de organisatie te verlaten.

Business voordelen

En dan te bedenken dat de impact van een goed functionerende digitale werkplek groot kan zijn voor organisaties. Zo blijken medewerkers 67 procent productiever, 53 procent meer betrokken en de omzet heeft potentie om met 43 procent te groeien, wanneer de IT goed werkt. Het kan dan zelfs de reden zijn dat medewerkers juist wél voor jouw organisatie kiezen. Een groot pluspunt in de huidige ‘War for Talent’, wat ook concurrentievoordelen oplevert.

Toch lijkt dit voor de meeste organisaties toekomstmuziek, aangezien er vaak nog wordt gewerkt met werkplekken waar geen goed doordacht ontwerp aan ten grondslag ligt, vormgegeven door de IT-afdeling waarbij voor de medewerkers werd bepaald wat goed voor hen was. Verandering is noodzakelijk. De werkplek moet opgezet worden vanuit de ‘as-a-service gedachte’. Daarbij staat de moderne werkplek volledig in de cloud, is geheel aangepast naar de individuele medewerker, die zelf het best passende apparaat kiest. De IT-afdeling vervult de rol van regieorganisatie, die 24/7 bereikbaar is, zorgt dat alles goed is ingericht en een seintje geeft wanneer de hardware vervangen moet worden.

Andere aanpak

Om dit te bereiken is er een andere aanpak nodig om de verandering in gang te zetten. Dat brengt interessante vragen met zich mee, zoals; maken IT-managers zich het meeste zorgen over de huidige infrastructuur of over die van de toekomst? Zijn de toekomstplannen verwerkt in een roadmap? Wie initieert de veranderingen op IT-gebied? Wat is de grootste ‘innovatie driver’? En in hoeverre maken organisaties al gebruik van de cloud?

Om inzicht te krijgen in dergelijke vraagstukken verricht Login Consultants een exploratief benchmarkonderzoek. Dit onderzoek richt zich op de vraag: Welke stappen moeten organisaties nemen om de innovaties bij te houden die essentieel zijn voor de ideale digitale werkplek?

Deelname aan dit onderzoek biedt inspiratie en vormt een leidraad voor het (verder) ontwikkelen van de digitale werkplek van de toekomst en geeft inzicht in waar uw organisatie staat op dit gebied ten opzichte van collega-managers.

Onderwerpen in het onderzoek

  • Uit welke onderdelen de ideale digitale werkplek bestaat
  • Hoe hoog de digitale werkplek op de IT-agenda staat
  • Wie veranderingen op het gebied van digitale werkplekken initieert
  • Welke ontwikkelingen de business kunnen ondersteunen
Voordelen bij deelname

Persoonlijke afspraak

U krijgt een persoonlijke presentatie van het benchmark rapport door onze specialist via videocall of bij u op locatie.

Vergelijk uzelf met uw omgeving

De specialist overhandigt het benchmark rapport met uw antwoorden en de antwoorden van uw peers.

Periodieke updates

Indien gewenst krijgt u van ons periodieke updates over de resultaten uit ons benchmark onderzoek toegestuurd.

Persoonlijk benchmark rapport

Bij deelname aan de online enquête, ontvangt u van ons het benchmarkrapport waarmee u zich gemakkelijk kunt vergelijken met andere geanonimiseerde deelnemers.

Het benchmark rapport wordt door middel van een persoonlijke afspraak aan u gepresenteerd en besproken door onze specialist. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Met deze resultaten kunnen we uw rapport samenstellen.

Deel dit onderzoek

Powered by:

nl_NL_formalNederlands (Formeel)